Terugblik/vooruitblik

44442762_10217111553318979_487282065708941312_n

Vier maanden geleden startte ik met deze blog. Vierendertig recensies later blik ik met tevredenheid terug. Meer nog kijk ik met veel goesting uit naar een volgend jaar recenseren. De zoektocht verderzetten naar juistere formuleringen, meer nuance, schrappen en schrapen tot de essentie van een boek zich blootlegt: dat is mijn betrachting. Hoogtepunten van mijn voorbije lees- en recensiejaar waren:

  • Poging tot beschrijving van een uitputtende plek in Parijs van Georges Perec: omdat de zoektocht hier het doel is. Perec ging op zoek naar de essentie van schrijven en vond die, volgens mij, in dit experimentele werkje.
  • Kort proza van Samuel Beckett: omdat Beckett door eindeloos woorden te herhalen in een licht wijzigende volgorde, nu en dan iets toevoegend of weglatend, nauwelijks merkbaar, een kunstwerk kon schrijven.
  • Het wonderbaarlijke milligram van Juan José Arreola: omdat Arreola me introduceerde in een volkomen nieuw, lucide universum. En omdat ik nooit betere literatuur las.
  • Birmaanse dagen van George Orwell: omdat Orwell, op zijn best, nauwelijks te evenaren valt in taalvirtuositeit gecombineerd met maatschappelijk engagement.
  • De rover van Robert Walser: omdat dit op hol geslagen, verbluffende, literair uitdagende boek voor mij de vetste kluif was om te recenseren.
  • Liefde van Marguerite Duras: omdat hierin de grens tussen film, literatuur en droom zo vaag werd dat ik zowel een boek, een compilatie van beelden als een droomsequentie instapte.
  • Er is iets met de Lehmans van Stefano Massini: omdat dit wervelende epos me het mechanisme van kapitalisme en het dogmatische van neoliberalisme hielp doorgronden. En omdat dit mijn eerste recensie was op de eerbiedwaardige website van Mappalibri.

Ik werk nu grondiger, geestdriftiger, ernstiger en aandachtiger. Recenseren is vaak zwoegen, maar het is vooral plezierig, boeiend en leerrijk. Het sterkt me in de overtuiging om ook het komende jaar de zoektocht tot doel te blijven stellen en telkens met nieuwe ogen te proberen kijken bij het lezen van een goed boek.

Elisabeth Francet

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: