Mogelijkheid van een scheppend leven

Wat kunnen we tegenover bestaande ordeningen, uitgesleten paden, systematische uitroeiing, moderne slavernij en neokolonialisme plaatsen? ‘De mogelijkheid van een scheppend leven’? Het kleinschalige zaaien? Een kruisbestuiving van verhalen? Een ander vocabulaire, losgeweekt van hiërarchische structuren, waarin woorden hun oorspronkelijk betekenis herwinnen? In zijn jongste bundel volgt Frank Keizer een spoor van kruimels naar een nieuwe wereld, in de hoop een gedeelde adem te vinden op een pad dat voor iedereen begaanbaar is. Vertrekpunt: een open plek in een bos.

Sleutelwoorden om die nieuwe wereld tot uitdrukking te brengen, dienen zich pas aan wanneer we eerst de geschiedenis onder ogen zien, speurend naar het punt waar de weg ooit splitste: het begin van het tijdperk van industrie, technologie en consumptie (toen we onze longen prijsgaven, de dieren verstedelijkten, open plekken oorlogsgebieden werden, de klassenmaatschappij ontkiemde). Pas als we oude begrippen en stellingen met een andere bril leren bekijken, kunnen we het heersende plot doorgronden, aldus Keizer.

Existentiële thuisloosheid in een verrotte wereld, waar de verwoesting gewoon doorgaat, dwingt ons een nieuw verhaal te schrijven. De omwenteling zal volgens de dichter revolutionair en radicaal zijn. Oude, machtige reuzen met destructieve gewoonten dienen van hun taak ontheven om de mogelijkheid te scheppen van een weg, gericht op vrede en herstel, met als leidraad niet roem of gewin maar ‘het voortbestaan van het leven’.

‘en als ze dan vragen wat ik doe/ zeg je/ ik ben bezig/ met losse groepjes teksten/ een weefsel te maken om een kloof te veranderen/ in een levend contrast/ omdat ik niet- veroverend wil denken.’

Wat komt er na de geschiedenis van de vooruitgang? In Keizers verre van utopische nieuwe wereld verschijnen, in een reeks van ‘introducties’, ‘nieuwe assemblages van allerlei vormen van leven die elkaar ondersteunen’. Zo bijvoorbeeld de introductie van de magie als verbinding van punten: het bewust maken van onverwachte connecties. Gul reikt Keizer suggesties aan. Kunnen we onze huiver tegenover spirituele lessen overwinnen? Naar de bron terugkeren? Cultiveren zonder vastgelegde stelsels? Wars van wetten en verboden over omheiningen klimmen?

Ja, dan ben je een rebel, of een politiek activist. De introductie van het plot is een inspirerende, intuïtieve bundel waarin Keizer een haalbaar plot als alternatief schetst en een poëtisch pad uitstippelt. Een noodzakelijk baken in een almaar duisterder wereld.

Frank Keizer: De introductie van het plot, Uitgeverij Pluim, 2022, 80 p. ISBN 9789493256460.

Oorspronkelijk verschenen in Awater 2022-3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: