Jarig!

silhouet-van-de-mens-donker-achtervolgd-eng-bos-op-halloween-nacht-58745170Een jaar geleden zag Geen dag zonder boek het levenslicht. Zeventig recensies en bijna zesduizend leesbezoekjes (zeggen de statistieken) later, kijk ik met fierheid even op en om. Een productief jaar was het zeker. Zoeken naar het beste wat de literatuur te bieden heeft, is nog steeds mijn missie. Nog steeds lees ik elk boek dat ik recenseer onbevangen, nieuwsgierig en ontvankelijk als een kind dat zijn eerste woorden leert.

Verder ben ik er nog steeds van overtuigd dat de beste recensies ontstaan wanneer je als recensent op voet van gelijkheid met het boek communiceert, er als het ware één mee wordt. Wat dat betreft heb ik veel geleerd van Hermann Hesse, James Wood en Witold Gombrowicz. Bijvoorbeeld dat beoordelen, wegen, meten tot doel stellen, onnodig afstand schept en een goed boek veeleer onrecht aandoet.

Liever probeer ik de magie van goede literatuur over te brengen door onder de huid van een boek te kruipen, op zoek naar geschikte metaforen. Ook wil ik telkens opnieuw de lezer uitnodigen om dat minder evidente doch briljante werkje ter hand te nemen; dat op het eerste gezicht misschien weerbarstige, naderhand verrassende boek te verkennen; zich over te geven aan dat experimentele, tegelijk bijzonder geestige kleinood. Gewoon, uit liefde voor taal.

Ik ben heel wat mensen dankbaar voor hun steun, hulp, inspiratie, aanmoediging en vertrouwen gedurende het voorbije jaar. In de eerste plaats de lezers van mijn recensies. Hun feedback, enthousiasme, tips, vragen en commentaren waren voor mij zeer verrijkend.

In het bijzonder vermeld ik graag Geert Van Hout, Marc Vleugels, Gert Brouns, Jen de Groeve, Laurent de Maertelaer, Marjon Nooij, Jan Koster, Kiki Coumans en Harrie Lemmens. Mede dankzij hen heb ik mij kunnen ontwikkelen als recensent. Met plezier, goesting en nog meer nieuwsgierigheid ga ik een volgend lees- en recensiejaar tegemoet, in de hoop dat ik boekenliefhebbers kan blijven begeesteren.

Elisabeth Francet

4 gedachten over “Jarig!

Voeg uw reactie toe

  1. Van harte gefeliciteerd met je eerste jubileum Elisabeth!
    Wat ben je productief geweest met het schrijven van al die mooie recensies, die ik altijd lees en regelmatig ook met enige afgunst. 😉 Jouw manier van schrijven is zó mooi dat ik juist bij jóu ‘in de leer’ ga. Het is geweldig om te lezen dat we elkaar stimuleren en aanvullen. Geniet met volle teugen van al het mooie dat literatuur je kan brengen en ga vooral door op de weg die je bent ingeslagen.
    Ik verwacht dat ik van jou ook nog wel eens een boek mag lezen, want hoe jij de belevenissen van Boekendienaar beschrijft is een is absoluut een uitgave waard. Dan ben ik je eerste klant!!!
    Hartelijke groet, Marjon

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: